Kapcsolódó anyagok

  • Nincs kapcsolódó dokumentum

Kapcsolódó termékek

Vényköteles, csak állatorvosi rendelvényre
kiadható állatgyógyászati készítmény!

Megvásárlásával kapcsolatosan vegye fel cégünkkel a kapcsolatot.


Lamulin 81 mg/g mikrogranulált gyógypremix sertéseknek

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK NEVE ÉS CÍME, VALAMINT AZ EEA TERÜLETÉN A KÉSZTERMÉK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME, HA NEM AZONOS AZ ELŐBBIVEL

LAVET Gyógyszergyártó és Szolgáltató Kft. 1161 Budapest, Ottóu. 14.

AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY NEVE

Lamulin 81 mg/g gyógypremix sertéseknek A.U.V,

HATÓ- ÉS SEGÉDANYAGOK MEGNEVEZÉSE

Hatóanyag:
Tiamulin (hidrogén-fumarát formájában) 81,0 mg/g
amely megfelel
Tiamulin-hidrogén-fumarát 100 mg/g

Segédanyagok:laktóz-monohidrát

LAMULIN 81 MG/G MIKROGRANULÁLT GYÓGYPREMIX TULAJDONSÁGAI:

Hatékonyság: A megfelelő dózis könnyen bekeverhető a keverőben (0,5-3 kg/t takarmány).

Homogenizálhatóság: a gyógyszer eloszlása tökéletesen homogén a teljes tételben.

Takarmánystabilitás: a 3. hónap végéig nem történik érdemi változás a gyógyszer koncentrációjában (a bomlás <5%)

Hőstabilitás: a granulátumban védett hatóanyagok kiváló hőstabilitást mutatnak 75 Celsius fölötti maghőmérsékleten is.

Alacsony kiporzás: a LAVET gyógypremixek pormennyisége nagyon alacsony (1,05+/- 0,14 mg/50 g termék = 20mg/kg)

Interakció: nem képez a fémekkel komplexet.

Szedimentáció: szállítás és tárolás során nem ülepedik ki a hatóanyag

GRANULÁK MÉRETE:

Nemzetközi köetelmény: ..............................Lavet által garantált szemcseméret:
maximum 5% > 1mm ..... ...............................maximum 2% > 1mm
maximum 10% < 0,125 mm ........... ............maximum 5% < 0,125 mm
minimum 50% 335 μm és 1 mm között . .......minimum 97% 335 μm és 1 mm között

JAVALLATOK

Sertésállományok tiamulinra érzékeny alábbi, kórokozók okozta fertőzéseinek gyógykezelésére: Brachyspira hyodysenteriae okozta sertésdizentéria és Lawsonia intracellularis okozta proliferatív enteropathia.

Sertésállományok tiamulinra érzékeny kórokozók okozta fertőzésének gyógykezelésére és megelőzésére: Mycoplasma hyopneumoniae okozta pneumonia.

ELLENJAVALLATOK

Nem alkalmazható a készítmény hatóanyagával, vagy bármely segédanyaggal vagy vivőanyaggal szembeni túlérzékenység esetén. A kezelés alatt, illetve azt megelőzően és azt követően 7 napon keresztül a sertések nem kaphatnak monenzint, narazint, szalinomicint vagy egyéb monovalens ionofor antibiotikumot tartalmazó készítményt.
Tiamulinnal szembeni rezisztencia.

MELLÉKHATÁSOK

Ritka esetekben a tiamulin-hidrogén-fumarát alkalmazását követően a sertésekben bőrpír vagy enyhe bőrduzzanat jelentkezhet. Amennyiben súlyos mellékhatást vagy a használati utasításban nem említett mellékhatást észlel, tájékoztassa airól a kezelő állatorvost.

CÉLÁLLAT FAJOK

Sertés

ADAGOLÁS, ALKALMAZÁSI MÓD(OK) CÉLÁLLAT FAJONKÉNT

Adagolás: Sertésdizentéria és proliferatív enteropathia gyógykezelésére: 8-10 mg tiamulin-hidrogénfumarát/ttkg/nap (80-100 mg Lamulin 81 mg/g gyógypremix/ttkg/nap), 7-10 napon át.

Mycoplasma pneumonia gyógykezelésére és megelőzésére: 8-10 mg tiamulin-hidrogénfumarát/ttkg/nap (80-100 mg Lamulin 81 mg/g gyógypremix/ttkg/nap), 10 napon át.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Alkalmazás: Növendék sertésekben (10-50 kg) a hatóanyag 8-10 mg/ttkg dózisban történő felvételét 200 mg tiamulin-hidrogénfumarát/kg takarmány (2 g Lamulin 81 mg/g gyógypremix/kg takarmány) adagolásával biztosíthatjuk. Nagyobb testtömegű vagy étvágytalan állatok esetében a takarmányba kevert készítmény koncentrációját az alábbiak szerint határozhatjuk meg: Példa: 10 mg/ttkg hatóanyag felvétele

Átlagos testtömeg (kg) x 10 mg = mg tiamulin-hidrogénfumarát/takarmány kg
Átlagos napi takarmányfelvétel (kg)

A megfelelő adagolás érdekében az állatok testtömegét igyekezzünk pontosan meghatározni. A készítmény szükséges mennyiségét megfelelően kalibrált mérőeszközzel mérjük ki. Amennyiben az állatok a kezelésre nem reagálnak, a készítmény további alkalmazását felül kell vizsgálni (1. a Különleges figyelmeztetések pontot is).

ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ

Sertés (ehető szövetek): 3 nap

KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK

Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni! Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Az eredeti csomagolásban tárolandó, hogy a nedvességtől védjük.

A műanyag tartályt szorosan le kell zárai, a papírzsákot mechanikusan vissza kell zárni, amennyire lehetséges (pl. a műanyag zsákot összekötve).

Csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!
A kereskedelmi csomagolású készítmény lejárati ideje: 2 év
A tartály első felbontása utáni lejárati idő: 3 hónap
Gyógyszeres takarmány felhasználhatósági ideje: 3 hónap

KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉSEK

A készítmény tolerancia vizsgálata során nemkívánatos hatások a terápiás adag háromszorosának a javasoltnál kétszer hosszabb ideig történő alkalmazása során sem jelentkeztek.

Amennyiben súlyos mértékű túladagolás következtében toxikus tünetek lépnek fel, a kezelést abba kell hagyni, és a tüneteket mutató állatokat szükség szerint tünetileg kell kezelni.

Amennyiben 5 napon belül nem észlelhető klinikai javulás, a diagnózis felülvizsgálata szükséges. Ezeket az állatokat ki kell emelni az állatcsoportból és elkülönítve kell gyógykezelni. A súlyosan fertőzött állatok esetében, amelyek a kezelésre 3-5 napon belül nem reagálnak, parenterális kezelés válhat szükségessé.

A készítmény szakszerűtlen használata növelheti a tiamulinnal szembeni rezisztencia mértékét.

A gyógyszeres takarmány felvételét befolyásolhatja a betegség súlyossága. Amennyiben az állatok nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű takarmányt, parenterális kezelést kell alkalmazni.

A készítményt az antibiotikum-érzékenységi vizsgálatok eredményei alapján, az antimikrobiális szerek használatára vonatkozó irányelvek figyelembevételével alkalmazzuk. A készítmény preventív alkalmazása csak olyan állományok kezelése esetén javasolt, melyekben a javallatban szereplő betegséget diagnosztizálták. A hosszú távú és az ismételt alkalmazást az állománymenedzsment javítása, valamint a megfelelő higiéniai intézkedések révén el kell kerülni.

A készítmény takarmányba keverése és a gyógyszeres takarmány alkalmazása során be kell tartani az általános munkavédelmi óvórendszabályokat. A készítmény bekeverése során meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket a porképződés elkerülésére. Porálarc, védőkesztyű, overall és jóváhagyott biztonsági védőszemüveg viselése kötelező. Meg kell akadályozni, hogy a készítmény a bőrre, a szembe vagy a nyálkahártyákra kerüljön. A véletlenül a bőrre, a szembe vagy a nyálkahártyákra jutott készítményt bő vízzel le kell mosni. A készítmény kezelése közben dohányozni, valamint enni- és innivalót fogyasztani tilos. Tiamulinnal szembeni ismert túlérzékenység esetén kerülni kell a készítménnyel való érintkezést.

A készítmény véletlen lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, bemutatva a készítmény használati utasítását vagy címkéjét.

A készítmény ártalmatlansága nem igazolt a vemhesség és a laktáció idején. Ezért az előbbi esetekben kizárólag a kezelést végző állatorvos javaslatára, a terápiás előny/kockázat gondos mérlegelését követően alkalmazható.

A tiamulin és egyes ionofor antibiotikumok között súlyos, gyakran elhullásra vezető interakció alakul ki. Ezért a Lamulin 81 mg/g gyógypremix készítménnyel történő kezelés alatt, illetve azt megelőzően és azt követően 7 napon keresztül a sertések nem kaphatnak monenzint, narazínt, szalinomicint vagy szemduramicint tartalmazó készítményt.

Kompatibilitási vizsgálatok hiányában ezt az állatgyógyászati készítményt tilos keverni más állatgyógyászati készítménnyel.

A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNY VAGY HULLADÉKÁNAK KEZELÉSÉRE,MEGSEMMISÍTÉSÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK, (AMENNYIBEN SZÜKSÉGESEK)

A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint az állatgyógyászati készítményekből származó hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.

A HASZNÁLATI UTASÍTÁS UTOLSÓ JÓVÁHAGYÁSÁNAK DÁTUMA

2007. május 24.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Rendelhetőség

Csak állatorvosi rendelvényre kiadható állatgyógyászati készítmény.

Forgalmazhatóság

Állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosultak forgalmazhatják. Kizárólag engedéllyel rendelkező takarmánykeverő üzemekben keverhető.

Kiszerelési egységek

1 kg-os, 5 kg-os és 10 kg-os polipropilén tartály, polipropilén tetővel és LDPE tasakkal

10 kg-os és 25 kg-os papírzsák

Törzskönyvi szám

  • 2000/1/06 ÁOGYTI (1 kg tartály)
  • 2000/2/06 ÁOGYTI (5 kg tartály)
  • 2000/3/06 ÁOGYTI (10 kg tartály)
  • 2000/4/06 ÁOGYTI (10 kg papírzsák)
  • 2000/5/06 ÁOGYTI (25 kg papírzsák)