Kapcsolódó anyagok

  • Nincs kapcsolódó dokumentum

Kapcsolódó termékek

Vényköteles, csak állatorvosi rendelvényre
kiadható állatgyógyászati készítmény!

Megvásárlásával kapcsolatosan vegye fel cégünkkel a kapcsolatot.


Lamulin 364,2 granulátum A.U.V.

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ AMENNYIBEN ETTŐL ELTÉR, A GYÁRTÁSI TÉTELEK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS-GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME

LAVET Gyógyszergyártó Kft. 1161 Budapest, Ottó u. 14.

AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY NEVE

Lamulin 364,2 granulátum A.U.V.

HATÓ- ÉS SEGÉDANYAGOK MEGNEVEZÉSE

Hatóanyag: Tiamulin-hidrogén-fumarát 450,0 mg/g

Segéd- és vivőanyagok: Laktóz-monohidrát

CÉLÁLLATOK

Sertés

JAVALLATOK

Sertés tiamulinra érzékeny alábbi kórokozók okozta fertőzéseinek gyógykezelésére és megelőzésére:

Brachispira hyodysenteriae okozta sertésdizentéria, Lawsonia intracellularis okozta proliferatív enteropathia, valamint a Brachyspira pilosicoli okozta intestinalis spirochaetosis. Mycoplasma hyopneumoniae okozta pneumonia.

ELLENJAVALLATOK

Nem alkalmazható a készítmény hatóanyagával, vagy bármely segédanyaggal vagy vivőanyaggal szembeni túlérzékenység esetén. Vemhes kocákon a készítmény biztonságát nem vizsgálták, így az ártalmatlanság nem igazolt vemhesség és laktáció idején.

MELLÉKHATÁSOK

A tiamulin sertésekben börpírt, vagy enyhe oedemát, péraduzzanatot okozhat.

CÉLÁLLAT FAJOK

ADAGOLÁS CÉLÁLLAT FAJONKÉNT

Altalános adag: 9 mg tiamulin-hidrogénfumarát/ttkg/nap (20 mg Lamulin 364,2 granulátum/ttkg/nap), ivóvízbe keverten, 5 napon át.

ADAGOLÁS- ÉS ALKALMAZÁSMÓD(OK)

Szájon át, ivóvízbe keverve alkalmazandó.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Alkalmazás: A kezelendő állatcsoport testtömege alapján számított napi gyógyszer mennyiségét adagolhatjuk a sertések által kb. 12 óra alatt elfogyasztott ivóvízben (a napi ivóvízszükséglet kb. 50 %-a). ekkor a nap hátralevő részében gyógyszermentes ivóvizet itatunk. A készítményt ugyanakkor alkalmazhatjuk folyamatos itatás formájában is, 60-90 mg tiamulin-hidrogénfumarát/liter koncentrációban. A tényleges koncentrációt a kezelendő állatcsoport testtömege és aktuális ivóvízfelvétele alapján határozzuk meg. A kezelés időtartama alatt a medikait ivóvíz kizárólagos ivóvízforrásként szolgál. A gyógyszeres ivóvizet naponta frissen kell elkészíteni.

ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ

Sertés (ehető szövetek): 2 nap

KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK

Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!

Eredeti csomagolásban legfeljebb 25°C hőmérsékleten, száraz helyen tárolandó.

Lejárati idő: 2 év.

A tartály felbontása utáni lejárati idő: 3 hónap Ivóvízben történt feloldás utáni lejárati idő: 24 óra.

KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉS(EK)

A súlyosan beteg állatok ivóvíz fogyasztása csökkenhet. Amennyiben a kezelendő állatok az ivóvízzel az abban foglalt hatóanyagot várhatóan nem veszik fel a szükséges adagban, parenterális kezelést szükséges alkalmazni.

Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A tiamulin és egyes ionofor antibiotikumok között súlyos, gyakran elhullásra vezető interakció alakul ki. Ezért a Lamulin 364,2 granulátummal történő kezelés alatt, illetve azt megelőzően és azt követően 7 napon keresztül a sertések nem kaphatnak monenzint, narazint, szalinomicint vagy szenduramicint tartalmazó készítményt.

Túladagolás

A Lamulin 364,2 granulátum tolerancia vizsgálata során nemkívánatos hatások a terápiás adag háromszorosának, illetve a javasoltnál kétszer hosszabb ideig történő alkalmazásának során sem jelentkeztek.

Amennyiben súlyos mértékű túladagolás következtében toxikus tünetek lépnek fel, a kezelést abba kell hagyni, és a tüneteket mutató álatokat szükség szerint tünetileg kell kezelni.

Az állatok kezelésére vonatkozó munkavédelmi óvórendszabályok

A tiamulin nőkben cikluszavart okozhat. A készítmény bekeverése során kerülni kell annak bőrre vagy nyálkahártyára kerülését, illetve belélegzését. Ezért az oldat elkészítése során, valamint a gyógyszeres ivóvíz adagolásánál megfelelő munkavédelmi felszerelés (védőkesztyű, védőszemüveg) viselése kötelező. A bőrre vagy szembe jutott készítményt bő vízzel le kell mosni.

A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNY VAGY HULLADÉKÁNAK KEZELÉSÉRE, MEGSEMMISÍTÉSÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK (AMENNYIBEN SZÜKSÉGESEK)

A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint az állatgyógyászati készítményekből származó hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS UTOLSÓ JÓVÁHAGYÁSÁNAK DÁTUMA

2006. február 23.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Rendelhetőség

Csak állatorvosi rendelvényre kiadható állatgyógyászati készítmény.

Forgalmazhatóság

Állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosultak forgalmazhatják.

Kiszerelési egységek

100 g-os, 1 kg-os és 5 kg-os polipropilén tartály, polipropilén tetővel és LDPE tasakkal

Törzskönyvi szám

  • 2033/1/06 ÁOGYTI (100 g)
  • 2033/2/06 ÁOGYTI(l kg)
  • 2033/3/06 ÁOGYTI (5 kg)