Kapcsolódó anyagok

  • Nincs kapcsolódó dokumentum

Kapcsolódó termékek

Vényköteles, csak állatorvosi rendelvényre
kiadható állatgyógyászati készítmény!

Megvásárlásával kapcsolatosan vegye fel cégünkkel a kapcsolatot.


Ladoxyn 500 mg/g granulátum

belsőleges oldathoz sertésnek A.U.V.

A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJÁNAK NEVE ÉS CÍME, VALAMINT AZ EEA TERÜLETÉN A KÉSZTERMÉK FELSZABADÍTÁSÁÉRT FELELŐS GYÁRTÓ NEVE ÉS CÍME, HA NEM AZONOS AZ ELŐBBIVEL

LAVET Gyógyszergyártó Kft. (1161 Budapest, Ottó u. 14.)

AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY NEVE

Ladoxyn 500 mg/g granulátum belsőleges oldathoz sertésnek A.U.V.

HATÓANYAGOK ÉS EGYÉB ÖSSZETEVŐK MEGNEVEZÉSE

Hatóanyag: Doxiciklin (hiklát formájában) 500 mg/g

Segédanyagok, vivőanyagok: Vízmentes citromsav Laktóz-monohidrát

JAVALLAT(OK)

Sertések doxiciklinre érzékeny Mycoplasma hyopneumoniae és Pasteurella multocida okozta légzőszervi fertőzéseinek gyógykezelésére.

ELLENJAVALLATOK

Nem alkalmazható a készítmény hatóanyagával, vagy bármely segédanyaggal vagy vivőanyaggal szembeni túlérzékenység esetén.

MELLÉKHATÁSOK

A doxiciklin - a többi tetraciklinhez hasonlóan - allergiás reakciókat és fényérzékenységet okozhat. Amennyiben feltételezett mellékhatások jelentkeznek, a készítmény adagolását abba kell hagyni.

Ha a használati utasításban leírtaktól eltérő mellékhatások jelentkeznek, értesíteni kell az állatorvost.

CÉLÁLLAT FAJOK

Sertés (választás utáni hízósertés) / Házityúk / Pulyka

ADAGOLÁS, ALKALMAZÁSI MÓD(OK) CÉLÁLLAT FAJONKÉNT

Általános adag: 20 mg doxiciklin/ttkg/nap (40 mg Ladoxyn 500 mg/g granulátum/ttkg/nap), az ivóvízbe keverve, 5 napon át.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Alkalmazás: A készítményt folyamatos itatás formájában alkalmazzuk. A szükséges koncentrációt a kezelendő állatcsoport testtömege és aktuális ivóvízfelvétele alapján, az alábbiak szerint határozzuk meg:

mg Ladoxyn 500 mg/g x A kezelendő sertések átlagos granulátum/ttkg/nap testtömege (kg) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------= .... mg Ladoxyn 500 mg/g granulátum/liter ivóvíz Átlagos napi ivóvízfelvétel (l/állat)

A megfelelő adagolás érdekében az állatok testtömegét igyekezzünk pontosan meghatározni. A készítmény szükséges mennyiségét megfelelően kalibrált mérőeszközzel mérjük ki. Automata adagoló használata esetén a törzsoldatot a gyártó utasításainak megfelelően kell elkészíteni. Biztosítani kell, hogy a kezelendő állatok szabadon hozzájuthassanak a medikait ivóvízhez. A kezelés befejezése után az itatóberendezést gondosan meg kell tisztítani, hogy az ott maradó készítmény szub-terápiás dózisban való adagolását elkerüljük.

A gyógyszeres ivóvizet naponta frissen kell elkészíteni. A kezelés ideje alatt a medikait ivóvíz kizárólagos ivóvízforrásként szolgál. A gyógyszeres ivóvizet ne készítsük el és ne tároljuk fém tartályokban. A termék vízben való maximális oldhatósága 72 g/liter.

ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ

Sertés ehető szövetek: 4 nap

Házityúk: 5 nap

Pulyka: 12 nap

KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK

Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Az eredeti csomagolásban tárolandó, szorosan lezárva, hogy a nedvességtől védjük Csak a címkén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni! Lejárati idő 2 év.

A tartály felbontása utáni lejárati idő: 3 hónap Az ivóvízben történt feloldás utáni lejárati idő: 24 óra.

KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉS(EK)

A Ladoxyn 500 mg/g granulátum tolerancia vizsgálata során nemkívánatos hatások a terápiás adag ötszörösének a javasoltnál kétszer hosszabb ideig történő alkalmazásakor sem jelentkeztek. Amennyiben nagyfokú túladagolás következtében toxikus tünetek lépnek fel, a kezelést abba kell hagyni, és a tüneteket mutató állatokat szükség szerint tünetileg kell kezelni.

A gyógyszer felvételét befolyásolhatja a betegség súlyossága. Amennyiben a kezelendő állatok az ivóvízzel az abban foglalt hatóanyagot nem veszik fel a szükséges adagban, parenterális kezelést szükséges alkalmazni.

A készítmény nem megfelelő használata növelheti a tetraciklinekkel szemben rezisztens baktériumok előfordulását.

A készítményt az antibiotikum-érzékenységi vizsgálatok eredményei alapján az antimikrobiális szerek használatára vonatkozó irányelvek figyelembevételével alkalmazzuk.

A készítmény alkalmazása során kerülni kell annak bőrre, szembe vagy nyálkahártyára kerülését. Tetraciklinekkel szembeni ismert túlérzékenység esetén kerülni kell a készítménnyel való érintkezést. Az oldat elkészítése során, valamint a gyógyszeres ivóvíz adagolásánál megfelelő munkavédelmi felszerelés (védőkesztyű, védőszemüveg) viselése kötelező. A bőrre vagy szembe jutott készítményt bő vízzel le kell mosni.. A készítmény alkalmazása közben dohányozni, valamint enni- és innivalót fogyasztani tilos.

A készítmény véletlen lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, bemutatva a készítmény használati utasítását vagy címkéjét. Az arc, az ajkak vagy a szemek duzzanata, valamint a légzési nehézségek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Laboratóriumi állatokon (patkány, házinyúl) végzett vizsgálatokban a doxiciklin nem bizonyult teratogénnek, foetotoxikusnak, illetve maternotoxikusnak. Az állatgyógyászati készítmény ártalmatlansága sertésekben ugyanakkor nem igazolt vemhesség és laktáció idején. Alkalmazása vemhesség és laktáció alatt nem javallott. A takarmányok magas Ca -, Mg , Zn és Fe - tartalma a készítmény hatékonyságát csökkentheti, mert a doxiciklin ezekkel a kationokkal komplexeket képezhet. Antacidokkal, kaolinnal és vaskészítményekkel, valamint baktericid - pl. béta-laktám - antibiotikumokkal együtt nem adható. Polivalens kationokat tartalmazó termékek adagolása után 1-2 órát tanácsos várni, mert ezek csökkentik a doxiciklin felszívódását. A doxiciklin fokozza az antikoagulánsok hatását.

A doxiciklin oldhatatlan komplexet képezhet kétértékű ionokkal, különösen vassal, kalciummal, cinkkel és magnéziummal.

A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNY VAGY HULLADÉKÁNAK KEZELÉSÉRE, MEGSEMMISÍTÉSÉRE VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK, (AMENNYIBEN SZÜKSÉGESEK)

A fel nem használt állatgyógyászati készítményt, valamint az állatgyógyászati készítményből származó hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni. A gyógyszer nem kerülhet bele sem a szennyvíz-, sem a háztartási vízhálózatba.

Kérdezze meg a kezelő állatorvost, hogy milyen módon semmisítse meg a továbbiakban nem szükséges gyógyszereket! Ezek az intézkedések a környezetet védik.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS UTOLSÓ JÓVÁHAGYÁSÁNAK DÁTUMA

2007. augusztus 23.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Kiszerelési egységek: 100 g-os, 1 kg-os és 5 kg-os polipropilén tartály, polipropilén tetővel és LDPE tasakkal.

Előfordulhat, hogy nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Az állatgyógyászati készítménnyel kapcsolatos további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjához.