Kapcsolódó anyagok

Kapcsolódó termékek

  • Nincs kapcsolódó termék

Vényköteles, csak állatorvosi rendelvényre
kiadható állatgyógyászati készítmény!

Megvásárlásával kapcsolatosan vegye fel cégünkkel a kapcsolatot.


K-FLOR 100 mg/ml

Oldat ivóvízbe keveréshez sertések részére

Florfenikol


HATÓ- ÉS SEGÉDANYAGOK MEGNEVEZÉSE

1 ml oldat tartalmaz:

Hatóanyag:

Florfenikol - 100 mg

GYÓGYSZERFORMA

Oldat ivóvízbe keveréshez. Áttetsző, színtelen–sárga oldat.


CÉLÁLLAT FAJOK

Sertés

JAVALLAT(OK)

Sertésekben: Florfenikolra érzékeny Actinobacillus pleuropneumoniae és Pasteurella multocida törzsek okozta légzőszervi betegségek gyógykezelésére és megelőzésére az együtt tartott állatok esetében (metafilaxis). A megelőző kezelés előtt a betegség jelenlétét az állományban igazolni kell.

ADAGOLÁS ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA

Ivóvízbe keverve alkalmazandó. Naponta 10 mg/ttkg florfenikol ivóvízbe keverve 5

egymást követő napon át. Az állatgyógyászati készítmény pontos napi mennyiségét

az ajánlott napi adag és a kezelendő állatok száma és tömege alapján, az alábbi

képlet szerint kell kiszámítani:

(X ml állatgyógyászati készítmény/ttkg/nap) x (A kezelendő állatok átlagos testtömege (kg)) / (Átlagos napi vízfelvétel (liter/állat)) = ml állatgyógyászati készítmény / 1 liter ivóvíz

A gyógyszeres víz elkészítésekor a megfelelő mennyiséget a napi vízfelvétel

alapján kell kiszámítani. A helyes adagolás érdekében a testtömeget a lehető

legpontosabban kell meghatározni. Az aluldozírozás, valamint a túladagolás

elkerülése érdekében a kezelt állatokat testtömegük alapján csoportokra kell osztani, és az adagot minden csoportra külön-külön ki kell számítani.

Tartályos itató-berendezés:

A sertések kezeléséhez a florfenikol oldatot öntse a tartályban lévő vízhez; 10 mg/kg adagolási mennyiséget és azt feltételezve, hogy egy sertés vízfelvétele testtömegének körülbelül 10%-a, az adagolást következőképpen végezze: Adjon a vízhez 500 literenként egy kis flakon (500 ml), 1000 literenként egy nagy flakon (1l), vagy 5000 literenként egy hengeres tartály (5 l) florfenikol oldatot, és alaposan keverje össze.

Proporcionális adagoló:

5000 kg sertés kezeléséhez; a sertések vízfelvétele testtömegük 10%-a, adagolás

10 mg/kg:

1. Öntsön egy flakon / hengeres tartály florfenikol oldatot az adagolóba, és hígítsa fel vízzel az alábbiak szerint:

Flakon / hengeres tartály             Itatóvíz mennyisége

1 l                                            100 l

2. Alaposan keverje össze.

3. Állítsa az adagolót 10%-ra

4. Kapcsolja be az adagolót.

Vigyázat! Az olyan oldatok esetén, amelyek florfenikol koncentrációja nagyobb, mint 1,2 g/l, a florfenikol kicsapódhat.

A gyógyszeres víz fogyasztása több tényezőtől függ, például az állatok klinikai állapotától és a helyi körülményektől (környezet hőmérséklete és páratartalma).

A megfelelő adagolás érdekében a vízfelvételt monitorozni kell, és a florfenikol koncentrációját ennek megfelelően kell beállítani. Ha nem biztosítható az elegendő mennyiségű gyógyszeres ivóvíz felvétele, az állatokat parenterálisan kell kezelni.

ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐK

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: Hús és egyéb ehető szövetek: 20 nap.

KÜLÖNLEGES FIGYELMEZTETÉS(EK), HA SZÜKSÉGESEK

Különleges figyelmeztetések minden célállat fajra vonatkozóan A gyógyszerrel kezelt sertéseket megfigyelés alatt kell tartani. A sertések csak azután kaphatnak gyógyszermentes ivóvizet az ötnapos kezelés során, hogy a gyógyszeres ivóvíz teljes napi mennyiségét elfogyasztották. Ha három napos kezelés után nem tapasztalható javulás, a diagnózist felül kell vizsgálni, és szükség esetén változtatni kell a kezelésen.

A kezelt állatokra vonatkozó különleges óvintézkedések

Az állatgyógyászati készítmény alkalmazását érzékenységi vizsgálatra kell alapozni.

A készítmény jellemzőinek összefoglalójában leírtaktól eltérő alkalmazás növelheti

a florfenikolra rezisztens baktériumok előfordulását.A készítmény alkalmazásakor figyelembe kell venni az antimikrobiális szerek használatára vonatkozó hivatalos és helyi irányelveket. A kezelés időtartama nem haladhatja meg az 5 napot.

Az állatok kezelését végző személyre vonatkozó különleges óvintézkedések Florfenikol vagy polietilén-glikol iránti ismert túlérzékenység esetén kerülni kell az állatgyógyászati készítménnyel való érintkezést. Ha a készítmény véletlenül a bőrre kerül, az érintett területet vízzel le kell mosni. Ha a készítmény a szembe kerül, a szemet bő vízzel azonnal ki kell öblíteni. Az állatgyógyászati készítmény előkészítése, alkalmazása során védőszemüveget kell viselni.

Egyéb óvintézkedések Algákra gyakorolt káros hatások és a talajvíz esetleges szennyeződésének megakadályozása érdekében a kezelt sertésektől származó trágyát csak kezeletlen sertésektől származó trágyával hígítva szabad a talajra juttatni. A termőföld trágyázása előtt a kezelt sertésektől származó trágyát kezeletlen sertésektől származó trágyával tömegének legalább 5-szörösére kell hígítani.

Vemhesség, laktáció vagy tojásrakás idején történő alkalmazás

Laboratóriumi állatokon végzett vizsgálatok szerint a florfenikol nem rendelkezik bizonyított embriotoxikus, fötotoxikus hatással. Az állatgyógyászati készítmény ártalmatlansága nem igazolt kocákban vemhesség és laktáció idején. Alkalmazása vemhesség és laktáció alatt nem javasolt.

Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók Nem állnak adatok rendelkezésre.

Túladagolás A készítmény túladagolása esetén a takarmány- és vízfelvétel, valamint a testtömeg-gyarapodás csökkenése, perianális bőrpír és ödéma kialakulása, továbbá a dehidratáció jeleként bizonyos hematológiai és biokémiai paraméterek megváltozása figyelhető meg.

Inkompatibilitások Kompatibilitási vizsgálatok hiányában ezt az állatgyógyászati készítményt tilos keverni más állatgyógyászati készítménnyel.

LEJÁRATI IDŐ

Az előírás szerinti hígítás, vagy feloldás után felhasználható: 24 óra. A közvetlen csomagolás első felbontása után felhasználható: 3 hónap.

KÜLÖNLEGES TÁROLÁSI ELŐÍRÁSOK

Legfeljebb 25 ºC-on tárolandó.

KÜLÖNLEGES ÓVINTÉZKEDÉSEK A FEL NEM HASZNÁLT KÉSZÍTMÉNYEK VAGY HULLADÉKAIK ÁRTALMATLANNÁ TÉTELÉRE, HA SZÜKSÉGES

Az állatgyógyászati készítmény nem kerülhet sem a szennyvízbe, sem a háztartási hulladékba! Kérdezze meg a kezelő állatorvost, hogy milyen módon semmisítse meg a továbbiakban nem szükséges állatgyógyászati készítményeket! Ezek az intézkedések a környezetet védik. A készítmény nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a vízi élőlényekre.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Ellenjavallatok Tenyészkanoknál nem alkalmazható. Nem alkalmazható a hatóanyaggal vagy a segédanyaggal szembeni túlérzékenység esetén.

Mellékhatások A kezelés során előfordulhat az állatok vízfogyasztásának kismértékű csökkenése, a bélsár sötétbarna lehet, valamint székrekedés léphet fel.

Gyakori mellékhatások: hasmenés és/vagy a perianális és rektális bőrpír/ödéma, amely az állatok közel 40%-át érintheti. Ezek a tünetek átmeneti jellegűek. Néhány érintett állatnál végbélelőesés figyelhető meg, amely kezelés nélkül is megszűnik.

Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvost!

Kiszerelések:
1 l-es flakon

Előfordulhat, hogy nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kizárólag állatgyógyászati alkalmazásra.

Kizárólag állatorvosi rendelvényre adható ki.

GYERMEKEK ELŐL GONDOSAN EL KELL ZÁRNI!

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártási tételek felszabadításáért felelős gyártó:

LABORATORIOS KARIZOO, S.A.

Pol. Ind. La Borda - Mas Pujades, 11-12

08140 – CALDES DE MONTBUI (Barcelona)

SPANYOLORSZÁG

MEGRENDELÉS:

Tel.: 06-1/29-909-29, Fax: 06-1/29-909-28,
E-mail: info@vitamed.hu