LAVET Kft. cégismertető

LAVET Kft. jelenleg a legnagyobb magyar tulajdonú állatgyógyszer-fejlesztő és -gyártó vállalkozás hazánkban. Amennyiben a külföldi tulajdonban lévő cégeket is számításba vesszük, akkor is csak a második helyre szorul a CEVA mögé.

Cégünk 1991-ben alakult és egy évvel később kezdte meg tevékenységét táplálék-kiegészítő készítmények, a "LAVET vitamintabletták" fejlesztésével, gyártatásával és forgalmazásával. Röviddel ezután következtek a gyógyszerkészítmények is, elsőként a Xylavet injekció, majd a Doxyvit termékcsalád és a Cestal tabletták. Sokan talán nem tudják, hogy e készítmények is cégünk saját fejlesztésű termékei, amelyek közül különösen a Cestal Plus tablettára vagyok büszke. Ennek fejlesztése ugyanis arra a farmakológiai alapismeretre épült, hogy a Drontal Plus tablettában in vitro inaktív prodrug-ként szereplő febantelt aktív metabolitjával a fenbendazollal helyettesítsük. Jelentős mérföldkő volt cégünk fejlődésében a 2001-2002-es esztendő, amikor megépítettük önálló gyártóbázisunkat Kistarcsán, amely az első EU-GMP engedéllyel rendelkező gyógyszergyártó üzem volt Magyarországon. Néhány év múltán az üzem szerencsére már kicsinek bizonyult, így a korábbi mintegy 1600 m2-es területét 2006-2007-ben újabb további 1650 m2-rel bővítettük. Jelenleg pedig ismét bővítés előtt állunk. Ennek hátterében az áll, hogy az elmúlt 7-8 évben egyre újabb saját fejlesztésű készítményeket sikerült törzskönyveztetnünk, többek között Európa vezető állatgyógyászati piacait jelentő országokban, mint pl. Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

Gyógyszergyártó üzemünkben jelenleg szilárd és nem steril folyékony gyógyszerformákat tudunk előállítani, így porkeverékeket, granulátumokat, tablettákat, oldatokat, szuszpenziókat és emulziókat. A gyártáshoz korszerű berendezések állnak rendelkezésre, a minőségellenőrzést pedig saját laboratóriumunkban végezzük, többek között közeli infravörös spektroszkóp (NIR-spektroszkópia), valamint 4 db HPLC berendezés segítségével. Az idei évben sorra kerülő bővítés során pedig meg kívánjuk teremteni a feltételeit új gyógyszerformák, így spot-on készítmények és per os paszták gyártásához.

Termékeink jelenleg 37 országban törzskönyvezettek, amelyek közül legjelentősebb piacaink közé tartoznak természetesen Magyarország, továbbá Németország, Dánia, Spanyolország, Lengyelország és a Ceva Sante Animale értékesítési hálózatán keresztül számos Közép- és Kelet-európai ország.

A közeljövőben a piacok köre számos újabb EU tagállammal (pl. Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország) bővül. Ma már termékeink több mint 75%-a kerül Magyarországon kívüli piacokon forgalomba és kevesebb mint 25% a hazai értékesítés részaránya.

Különösen az export dinamikus növekedése következtében árbevételünk az elmúlt 3 évben jelentősen nőtt, ennek mértéke 2006-ban 22,3%, 2007-ben 45,5%, 2008-ban 28,0% volt. A növekedés révén tudtuk megteremteni a további fejlesztés forrásait, amelyet teljes egészében önerőből hajtottunk végre a múltban és hajtunk végre a továbbiakban is.