Újra jár a lebénult tacskó

Új műtéti eljárással kezeltek egy gerincsérült tacskót a Camb­ridge Egyetem tudósai; a teljesen lebénult állat a beavatkozás után már megtette első lépéseit, és a farkát is csóválni tudja. Azt remélik, hogy az eljárás rövidesen alkalmazható lesz emberi ge­rincsérülések gyógyítására.

Henrynél, a hatéves sima szőrű törpetacskónál tavaly novemberben jelentkezett porckorongsérv, megsérült a gerincvelő is.

Henry gazdája azt a tanácsot kapta az állatorvostól, hogy altassa el a kutyát, mert soha többé nem lesz képes járni.

A kutya gazdája azonban tudomást szerzett arról, hogy a híres cambridge-i egyetem kutatói új eljárással kezelnek gerincsérült kutyákat.

Az eljárás lényege, hogy az állatok orrából származó sejteket fecskendeznek a gerincvelőbe. Az orrban található sejtek segítik új gerincvelőidegsejtek fejlődését.

A gerincben szaporodó új idegsejteket aztán a sérült részbe ültetikát. Először patkányokon végeztek ilyen kezelést.

A beavatkozás-sorozatot még márciusban kezdték, és egy hosszú, külön kutyák számára kidolgozott rehabilitációs kezelés után a napokban Henry megtette az első lépéseit, sőt a farkát is tudja már csóválni.

A tudósok szerint az el járás fejlesztése igen ígéretes, valószínűleg emberi gerincsérülések gyógyítására is alkalmazható lesz néhány éven belül.