Bécsi luxus galambok számára

Bécsi luxus galambok számára

 A bécsi Városháza huszonkétezer euróból vadiúj megoldást talált a gyötrő galambhelyzetre. Luxusdúcokat alakítottak ki, amelyek annyira kényelmesek és otthonosak, hogy a galamb inkább ki se megy belőlük, és nem csúfítja a várost. Az összkomfortos dúcban egyfajta állatbarát galambirtás zajlik, a luxuskörülményektől elvakított gyanútlan tojók tojásait műanyagra cserélik. Budapesten ezzel szemben egyféle hatékony megoldást alkalmaznak: ronda tüskéket vagy fémhálót szerelnek az épületekre.

 Bécs első összkomfortos galambdúcát a 12. kerületi városháza padlásán alakították ki. A százötven pár madárnak elegendő dúcban a párokat igényeiknek megfelelő táplálékkal, friss ivóvízzel és fészekrakó polcokkal várják.

 A terv lényege, hogy ideális élőhelyet biztosítva nekik a közterületekről a galambdúcba csalogassák a madarakat, hogy azok így idejük nyolcvan százalékát itt töltsék, írja a bécsi városháza közleménye. A létesítményt hetente takarítják, hathetente fertőtlenítik, a lerakott tojásokat pedig az igazira megszólalásig hasonlító, homokkal töltött meglepetéstojásokra cserélik.

 A galambok költési ideje tizenhét nap, a műtojásokon viszont egy hónapig is elkotlanak, mire gyanút fognak. Ezzel a módszerrel hosszabb távon húsz-harminc százalékkal lehet csökkenteni a populáció nagyságát.

 Bécsben a budapestinél jóval kevesebb, körülbelül 130-150 ezer galamb él a közterületeken: piszkítanak, zajosak, megcsipkedik a növényeket a parkokban, virágágyásokban, még a falak vakolatában is kárt tesznek. Ha valahova egyszer odaszoktak, ott is maradnak – többek között ezt a tulajdonságukat szeretnék kihasználni az új programban.

 

Forrás: index.hu