Lézerfénnyel a szúnyogok ellen

Lézerfénnyel a szúnyogok ellen

 Egy Nyíregyházáról Amerikába kivándorolt tudós, Márka Szabolcs, a New York-i Columbia Egyetem tanára legújabb kutatásával megnyerte a Microsoft-alapító támogatását. Lézerfénnyel tartaná távol az emberektől a veszélyes vírusokat hordozó szúnyogokat.

 Öt esztendeje csatlakozott a Columbia Egyetem kutató-oktatói csapatához, munkatársaival az univerzum titkait kutatja: elsősorban a gravitációs hullámokkal, lézer interferométeres vizsgálatokkal foglalkozik. Kutatásai olyan ígéretesek, hogy az idén egyike lett annak az öt kutatónak, aki munkatársaival - mintegy tizennyolcezer pályázó közül - újra elnyerte a Bill és Melinda Gates Alapítvány egymillió dolláros díját.

 A tudós új kutatásának témája első hallásra meglepő: a maláriát terjesztő szúnyogok ellen vette fel a harcot. Erre az ösztönözte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint jelenleg évente világszerte mintegy negyedmilliárd maláriás megbetegedés történik, amelyből 800-900 ezer halálos kimenetelű. A tudós és csapata egy különös alapötletből indult ki. Megfordult a fejében, hogy ha a lézerfénnyel meg lehet zavarni embereket - és akár rakétákat is -, miért ne lehetne ugyanezt megtenni a veszélyes betegséget hordozó apró szúnyogokkal, például egy lézerfüggöny, "fénysorompó" segítségével.

 Az ötlet több mint érdekesnek, értékesnek bizonyult, és úgy tűnik, hogy a felfedezett effektusok a malárián túl más betegségek hordozóit is érintik. Mindemellett új utakat nyithatnak a rovarok rejtélyes ideghálózatának feltérképezésére. A védekezéshez feltehetően elegendő lesz fényfüggönyöket tenni megfelelő helyre a nyílászárókon és ágyak körül, létrehozva egy olyan láthatatlan falsorozatot, amely elkülöníti az embert a környezettől, ez esetben a szúnyogoktól. A kutatók most a találmány tökéletesítésével és tudományos kiaknázásával foglalkoznak, ami sikerrel kecsegtet a bírálók szerint.

 A mecénások támogatásukról biztosították a tudóst: a Columbia Egyetem vállalta a szabadalmi bejegyzés költségeit és jogi procedúrájának rendezését, Bill és Melinda Gates alapítványa pedig jelentős összeggel támogatja a kutatást.

 A szerkezet prototípusa a számítások szerint alig több mint 100 dollárba kerül, ráadásul a költségek - nagy tételű gyártás esetén - tovább csökkenthetők.