Szívbetegségeket okoz az életritmus felborulása

A naponta azonos időben ismétlődő események sorát azért is érdemes gondos rendben megtartani, mert életritmusunk fölborítása árthat szívünknek. Ezt emberen még sokat kell vizsgálni, de egereken bizonyítottan érvényesül.

 Mindennapi életünknek általában megszokott ritmusa van, melynek megzavarását nehezen tudjuk elviselni és a napszaki ritmus átállítása néha sok időt igényel. A földrészeket áthidaló repülőutak következtében milliók napszaki ritmusa borul fel egyik napról a másikra. Ha valaki kora reggel elindul valahonnan, majd számára késő éjszaka megérkezik valahová, ahol éppen elkezdődik a nap, nehezen küzd az álmossággal.

 A napszaki ritmusnak fontos anyagcsere kísérőelemei is vannak. Mahmood Hussain és munkatársai kimutatták, hogy kísérleti egerekben a ciklusos változás zavara a vérzsír szintjének fölborulásához vezet.
Az egerek éjszakai állatok, ekkor élnek aktív életet, és ennek megfelelően az egerek triglicerid vérszintje éjszaka a legalacsonyabb. Napközben, a pihenési időszakukban megemelkedik a szint.

 A kutatók kitenyésztettek olyan mutáns egértörzset, melynek tagjaiban az alvás-ébrenlét ciklus szabálytalan. Ezek kisebb mértékben aktívak, mint az egészséges egerek, tovább esznek, triglicerid szintjük alig hullámzik és mindig emelkedett.

 Egy fehérje, a CLOCK összefügg a napi életritmussal, valamint a triglicerideket szállító fehérje, az MTP termelődésével is. A mutáns állatokban ezek megváltozott működése lehet a háttérben. A kérdés természetesen az, hogy ez emberben is összefügghet-e a napszaki ritmus megzavarodása a triglicerid szint emelkedésével. A kutatás embereken folytatódik.